Actueel

3 en 4 mei: Open Joodse Huizen

Op zaterdag 3 mei en zondag 4 mei organiseerde Campus Den Haag, opnieuw samen met het Joods Historisch Museum en een aantal sterk betrokken individuen, de actie Open Joodse Huizen – in tien andere huizen dan vorig jaar. Het was een indringende reeks herdenkingen, met bijzondere vertellers.


7 maart 2014: Boekpresentatie 'De veerkracht van wijken'

Miriam van de Kamp legde onlangs de laatste hand aan haar boek gebaseerd op het onderzoek naar de revitalisering van stadsbuurten dat zij bij het Centre for Modern Urban Studies uitvoerde. Op 7 maart 2014 wordt het boek in theater 'De Nieuwe Regentes' in Den Haag gepresenteerd.


Promotie Diederick Klein Kranenburg

Op dinsdag 26 november jl. promoveerde drs. Diederick Klein Kranenburg in het Academiegebouw op zijn proefschrift: “Samen voor ons eigen” De geschiedenis van een Nederlandse volksbuurt, de Haagse Schilderswijk 1920-1985.


Miriam van de Kamp als expert in educatieve game

On The Ground Reporter is een serie educatieve games die is ontwikkeld door Butch & Sundance Media. Het brengt complexe vraagstukken als mediawijsheid en burgerschap op een toegankelijke en uitdagende manier in de belevingswereld van jongeren.


20 juni: Expert atelier over sociale mobiliteit en buurten

Ter afsluiting van het NICIS project Sociale Mobiliteit: individuen, groepen en buurten vond er op donderdag 20 juni jl. in Amsterdam een expert atelier plaats. Onderzoeker van het MUS, Miriam van de Kamp, besprak de inzichten die zij verkreeg uit haar bestudering van het revitaliseringsproces van het Haagse Regentessekwartier, het Utrechtse Zuilen en het Nijmeegse Willemskwartier.


Honderd jaar heimwee in het nieuws

Naar aanleiding van het verschijnen van hun boek Honderd jaar heimwee , spraken Wim Willems en Hanneke Verbeek op de radio en in de krant over de geschiedenis van Polen in Nederland.


Nieuwe nieuwsbrief NICIS project Sociale Mobiliteit

In de tweede nieuwsbrief (januari 2012) van het NICIS project 'Sociale mobiliteit: individuen, groepen, buurten' worden nieuwe tussentijdse bevindingen gepresenteerd. Miriam van de Kamp (één van de onderzoekers van het project en werkzaam bij MUS) stipt daarin de vaak onderbelichte rol van het niveau en imago van het basisonderwijs in de buurt bij de herontwikkeling daarvan aan.


Nieuwe krantenserie Wim Willems

Elke stad heeft haar helden en heldinnen. Dat kunnen bestuurders zijn of kunstenaars, maar ook sporters of ondernemers. Hoogleraar stadsgeschiedenis Wim Willems belicht in een nieuwe serie verhalen op de zaterdag in AD/Haagsche Courant bijzondere Hagenaars en Hagenezen uit het recente verleden.


Boek over het wonderbaarlijke verhaal van clubhuis de Mussen

MUS onderzoekers Diederick Klein Kranenburg en Wim Willems doken in de geschiedenis van het Haagse clubhuis De Mussen. Op zaterdag 5 november 2011 nam Jozias van Aartsen, de burgemeester van Den Haag, ter gelegenheid van de officiële heropening van clubhuis De Mussen, het eerste exemplaar in ontvangst van het daarover geschreven boek: ‘Niks Geteisem! Het wonderbaarlijke verhaal van De Mussen’. Hiermee opende hij tevens de gelijknamige expositie.  


Nieuw boek Wim Willems: Het Haagse gevoel

Op zondag 23 oktober 2011 werd het nieuwe boek van Wim Willems gelanceerd. In Het Haagse gevoel, Portret van een stad worden de verhalen over de identiteit van Den Haag die Willems afgelopen jaar wekelijks voor AD/Haagse Courant schreef gebundeld.