Nieuw boek Wim Willems: Het Haagse gevoel

Op zondag 23 oktober 2011 werd het nieuwe boek van Wim Willems gelanceerd. In Het Haagse gevoel, Portret van een stad worden de verhalen over de identiteit van Den Haag die Willems afgelopen jaar wekelijks voor AD/Haagse Courant schreef gebundeld.

Portret van een stad

Humor van de steiger en de schouwburg, het geluid van overscherende meeuwen, een ooievaar in de Jezusklok. Maar ook blauw bloed op straat, ambtenaren in het centrum, een joods verleden onder de kasseien, en het eeuwige Zuiderstrand. Duiven op het Voorhout, gezagsdragers op de fiets en tropische geuren. In dit Portret van een stad is Den Haag tot in alle poriën aanwezig. 

De identiteit van Den Haag in woorden vangen – daar draait het om in dit boek. Nu valt er op het karakter van een mens al nauwelijks greep te krijgen, laat staan op zoiets dynamisch als een stad. Toch koestert iedereen die in de stad opgroeit - voor een dorpsbewoner geldt ongetwijfeld hetzelfde – een ellenlange serie herinneringen. Bij elkaar opgeteld bepalen die de blauwdruk van iemands gevoel en drukken ze een stempel op smaak, stijl en later keuzes. Dat valt te delen met mensen die voor een deel dezelfde herinneringen of ervaringen hebben. Met dat idee voor ogen is deze reeks verhalen over Het Haagse Gevoel geschreven. Ieder verhaal wordt geflankeerd door een speciaal daarvoor geschoten foto van fotograaf Frank Jansen.


Over Wim Willems en Frank Jansen

Wim Willems (1951) is schrijver en hoogleraar Haagse Stadsgeschiedenis. Hij verwierf bekendheid met zijn autobiografische krantenseries in (AD/)Haagsche Courant, gebundeld in ‘Stadskind. Kroniek van een naoorlogse jeugd’ (2003) en ‘Stadsblues. Kroniek van de jaren zestig’ (2005). In 2010 won hij de Littéraire Witte Prijs voor zijn alom geprezen ‘Tjalie Robinson. Biografie van een Indo-schrijver’.

Frank Jansen (1964) fotografeert al bijna twintig jaar voor (AD/)Haagsche Courant. Met Wim Willems publiceerde hij eerder ‘Reis door de stad. Haagse geschiedenissen van de straat’ (2010).

Boekpresentatie

Het boek Het Haagse gevoel, Portret van een stad werd op zondag 23 oktober 2011 om 13.00 bij Boekhandel Paagman (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag) gepresenteerd.

In de media over het boek

Website Haagsallerlei: 'Het Haagse Gevoel; een geweldig boek!' - "De bedoeling van Wim Willems was ‘De identiteit van Den Haag in woorden vangen’, en daar is hij mijns inziens volledig in geslaagd."

 
Laatst Gewijzigd: 25-10-2011