10 november: boekpresentatie Honderd jaar heimwee

Op zaterdag 10 november 2012 werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Museon het door Wim Willems en Hanneke Verbeek samengestelde publieksboek over de geschiedenis van Polen in Nederland gelanceerd.

Honderd jaar heimwee. De geschiedenis van Polen in Nederland

Ze zorgen voor overlast, pikken onze banen in en overspoelen de markt. Waar komt toch opeens het idee vandaan dat Polen onze samenleving overhoophalen? Ze wonen hier immers al zo lang. Dit boek geeft de mensen achter de negatieve berichtgeving een gezicht.

In Honderd jaar heimwee gaan de auteurs op zoek naar de levensverhalen van Poolse migranten; van de Eerste Wereldoorlog tot nu. Al die tijd vonden zij hier een bestaan. Tegelijkertijd bleven ze zich sterk verbonden voelen met hun vaderland. De persoonlijke verhalen in dit boek relativeren het idee dat de migranten uit Oost-Europa hier tijdelijk verblijven. Duizenden landgenoten zijn hun voorgegaan en hun lotgevallen zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse gemeenschap. Honderd jaar heimwee maakt de wederzijdse verbondenheid tussen Polen en Nederlanders zichtbaar: een rijk geillustreerd boek over een bevolkingsgroep met een lange geschiedenis.

Honderd jaar heimwee, uitgeverij Boom (winkelprijs €24,90)
ISBN 9789461050595

 


Wim Willems

Wim Willems is hoogleraar Sociale Geschiedenis, met als speciale leeropdracht de moderne geschiedenis van Den Haag. Hij geeft leiding aan het Centre for Modern Urban Studies op de Campus Den Haag (Universiteit Leiden). Het jaar 2011 stond voor hem in het teken van het zoeken van Poolse sporen in Nederland. Ook startte hij een cursus Poolse spoorzoekers om specifiek in Den Haag en de omliggende regio naar die sporen op zoek te gaan.

Hanneke Verbeek

Hanneke Verbeek werkt als projectmedewerker bij het Centre for Modern Urban Studies. Zij onderzocht de Poolse migratie naar Nederland, verzamelde daar beeldmateriaal over en coordineerde de spoorzoekerscursus.

 
Laatst Gewijzigd: 12-11-2012