Een Haagse EL CID? Interview met de voorzitter van "The HOP": de eerste Haagse introductieweek

Den Haag krijgt deze zomer voor de eerste keer een introductieweek van de Universiteit Leiden: The Hague Orientation Programme (The HOP). Pim Visser (25 jaar, studeert International Studies) is voorzitter en vertelt: wat is The HOP, voor wie is het, waarom wordt het georganiseerd en wat gaan ze doen? En voor alle huidige studenten: hoe kun je helpen?

Interview met Pim Visser: voorzitter van de eerste HOPweek

The HOP: een nieuw begrip in Leiden en Den Haag. Waar staat het voor en wie zijn jullie?

The HOP staat voor The Hague Orientation Programme en is de nieuwe introductieweek voor studenten die gaan studeren aan de Universiteit Leiden in Den Haag. Als je je studententijd in Leiden wilt doorbrengen, raden we je aan om de EL CID te lopen. Maar als je naar Den Haag komt en hier je leven wilt opbouwen, is The HOP dé plek om te beginnen!

V.l.n.r.: Kelly Bischoff, Emma Peeperkorn, Frédérique Loeffen, Pim Visser, Tim van Vliet, Charlotte Boelens en Laura Cappetti

V.l.n.r.: Kelly Bischoff, Emma Peeperkorn, Frédérique Loeffen, Pim Visser, Tim van Vliet, Charlotte Boelens en Laura Cappetti

Klinkt goed! Wat zijn jullie van plan om te doen tijdens The HOP?

De week loopt van maandagavond 22 augustus t/m vrijdagavond 26 augustus. We willen een mooie mix aanbieden van de elementen stad, studie en studentenleven. Als je hier komt studeren en je loopt The HOP, ben je gelijk ingeburgerd in het Haagse studentenleven. Je leert de weg kennen in de stad en weet gelijk waar alle leuke plekjes zijn. Je ontmoet een hoop andere studenten en maakt zo snel nieuwe vrienden. Ook krijg je handige informatie die van pas komt tijdens je studie. Het thema van de eerste HOPweek is HOP into your future; met The HOP spring je gelijk in je nieuwe leven als Leidse student in Den Haag.

In Leiden wordt al jaren de EL CID georganiseerd. Ook bestaat er al enige tijd de OWL: de introductieweek voor internationale studenten. Waarom is er voor gekozen om nu ook een introductieweek in Den Haag te organiseren?

De universiteit wordt steeds groter in Den Haag: inmiddels studeren al zo’n 3350 studenten in Den Haag, maar slechts 20% van de Haagse studenten doet mee aan de EL CID of de OWL. Afgelopen jaar konden studenten tijdens de EL CID twee dagen naar Den Haag, maar dat is niet voldoende. Met zo’n grote groep studenten en zo’n mooie stad, moet je gewoon een eigen introductieweek hebben. Vandaar dat The HOP in het leven is geroepen. We geven een boost aan het groeiende studentenleven in Den Haag. Er zijn al heel veel studenteninitiatieven en wij kunnen daar een verbindende factor in spelen.

Veel studenten die in Den Haag gaan studeren, zijn van internationale afkomst. Hoe gaan jullie om met de mix nationaal/internationaal?

De groepen die we willen maken, worden waarschijnlijk mixgroepjes van studenten uit binnen- en buitenland. Het is leuk om met andere nationaliteiten in contact te komen en je horizon te verbreden. Ook leer je niet alleen studenten van je eigen studie kennen, maar ook studenten van één van de andere studies die hier worden aangeboden. De faculteit wordt op die manier veel meer een eenheid. Mocht je als Nederlandstalige student nou echt niet zo zeker zijn over je Engels, dan plaatsen we je in een groepje waarvan de mentoren ook Nederlands zijn: je hoeft dus nergens bang voor te zijn, plezier staat voorop!

Stel nou dat ik zou willen helpen tijdens The HOP. Wat kan ik dan doen en vanaf wanneer kan ik me daarvoor aanmelden?

Deelnemers kunnen zich aanmelden vanaf begin mei, maar voor de crew gaat de inschrijving al open op 3 maart. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt helpen. Allereerst zijn we op zoek naar ongeveer 100 mentoren (guids), die in duo’s een groepje van zo’n 15 studenten onder hun hoede nemen. Daarnaast zoeken we ook studenten die kunnen helpen op de slaapzalen of bij het eten, die helpen bij het op- en afbouwen van feesten, borrels en andere activiteiten en studenten die een week lang optreden als journalisten en foto’s en berichten maken en verspreiden. Het wordt fantastisch.

Je kunt dit natuurlijk niet allemaal in je eentje organiseren. Wie zit er nog meer in de commissie?

De commissie bestaat uit zeven ouderejaars die allemaal anders zijn: ze wonen of studeren in Leiden of Den Haag, zijn bezig met een bachelor of master en zijn wel/niet lid van een studentenvereniging. Hierbij op een rijtje: Frédérique Loeffen (20 jaar, Bestuurskunde, secretaris en acquisitie), Tim van Vliet (23 jaar, Fiscaal Recht, penningmeester), Charlotte Boelens (24 jaar, Kunstgeschiedenis, assessor vrijwilligers), Emma Peeperkorn (21 jaar, International Relations, assessor deelnemers), Kelly Bischoff (21 jaar, Bestuurskunde, assessor logistiek) en Laura Cappetti (21 jaar, Bestuurskunde, assessor acquisitie).

We zijn aan het einde gekomen van ons gesprek. Is er iets dat je nog als laatste kwijt wilt?

In tegenstelling tot Leiden staat Den Haag nog aan het begin van haar traditie als studentenstad. Door de sterke groei van het aantal studenten van de Universiteit Leiden in Den Haag is het echt hoog tijd voor een eigen introductieweek. Als The HOP-commissie 2016 hebben wij de uitdaging, maar ook het voorrecht, dat wij deze week voor de allereerste keer mogen organiseren. Ondanks ons enthousiasme wordt de HOPweek 2016 nooit een succes zonder de hulp van vele vrijwilligers!

Hoe kun je helpen?

Mocht je interesse hebben om als guide of crew te helpen bij The HOPweek 2016, of wil je misschien wel volgend jaar zelf de HOPweek organiseren als The HOP-commissie 2017, stuur dan een mailtje naar volunteers@hop.leidenuniv.nl. En neem een kijkje op onze website: HOPweek.org !

Laatst Gewijzigd: 26-02-2016